31 ianuarie 2014

Pate ficăţei de pui

Pate ficăţei de pui


Pate din ficat de pui de casa pentru bebelusi si copii

Ingrediente :

500 gr. ficăţei de pui proaspeţi
3 cepe medii
unt din piaţă (circa o jumătate de pachet de unt)
două linguri de ulei de măsline
sare
o legătură de pătrunjel proaspăt

Preparare :


Pate din ficat de pui de casa pentru bebelusi si copii
Pate ficăţei de pui bebeluşi
  Se aleg doar ficăţeii de culoare roşu închis. Ficăţeii se spală şi se lasă la scurs într-o strecurătoare câteva minute. Se curăţă şi se toacă mărunt ceapa. Într-o tigaie se pune uleiul de măsline şi jumătate din cantitatea de unt şi se căleşte ceapa până devine transparentă. Se adaugă ficăţeii şi se lasă la foc potrivit. Spre final se adaugă în pateul din ficăţei de pui puţină sare şi legătura de pătrunjel proaspăt tocat fin. Se lasă pe foc maxim 10 minute. Se opreşte focul, se pune restul de unt şi apoi se pasează cu blenderul. Se pune pateul din ficăţei de pui într-un bol peste care se pune folie alimentară. După ce s-a răcit se bagă pateul din ficăţei în frigider. A doua zi se poate servi pateul din ficăţei de casă pe feliuţe de pâine proaspătă.

Poftă bună !

Pont bebe : Pateul din ficăţei de pui pentru bebeluşi se poate orna cu feliuţe de măsline şi roşii cherry.

30 ianuarie 2014

Gogoşi

Gogoşi

Reteta de la mama mea : gogosi pufoase cu zahar pudra

Ingrediente : 

1 kg de faină
2 cubuleţe de drojdie
jumătate de pungă cu lapte dulce
1 linguriţă de sare
2 ouă
1 plic de zahăr vanilat
ulei
zahăr pudră

Preparare : 

Reteta de la mama mea : gogosi pufoase cu zahar pudra
Gogoşi pufoase cu zahăr pudră
 Se pune faina într-un castron mare si se face o gropiţă în mijloc unde punem : drojdia dizolvată în puţin lapte cald, sarea, ouăle şi zahărul vanilat. Se frământă bine totul cu mâna până se omogenizează apoi se pune laptele cald. Rezultă o cocă moale care se frământa încă o dată. Se mai pune din când în când faină până ce devine elastică şi se întinde bine. Castronul se acoperă cu o cârpă şi se lasă la cald până creşte volumul de 2 ori. După ce a dospit se ia o bucată din cocă şi se întinde cu sucitorul o foaie groasă de 1 cm apoi se taie formele de gogoşi.



Reteta de la mama mea : gogosi pufoase cu zahar pudra
Gogoşi pufoase cu zahăr pudră
În tigaie să fie mult ulei şi bine încins. Se prăjesc gogoşile rând pe rând în uleiul încins la foc potrivit până ce capătă o culoare aurie şi apetisantă. Se scot gogoşile pe şerveţele de hârtie una lângă alta.

Poftă bună !

Pont bebe : Gogoşile pentru copii şi părinţi se tăvălesc calde în zahăr pudră amestecat eventual cu zahăr vanilat.

28 ianuarie 2014

Supă vită cu găluşte şi seminţe chia

Supă vită cu găluşte şi seminţe chia

Reteta de la mama pentru bebei  : supa de vita cu galuste

Ingrediente :

carne de vită (piept de vită cu os şi carne)
telină
rădăcină de pătrunjel
păstârnac
morcovi
ceapă galbenă
1 dovlecel
2-3 ouă
1 legătură de pătrunjel verde
griş
sare
un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu
seminţe de chia

Preparare :

  Se pune carnea la fiert în apă rece la foc mic şi se ia spuma ori de câte ori este nevoie. Când este fiartă carnea, se adaugă legumele curăţate şi întregi : ţelina, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul şi ceapa; iar morcovii şi dovlecelul se dau pe răzătoare. După 10 minute se adaugă şi 3-4 linguri de seminţe de chia. Se prepară găluştele : se iau cele 2 ouă, se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, se adaugă treptat gălbenuşurile iar apoi se adaugă grişul încetul cu încetul. Se amestecă bine până ce compoziţia capătă consistenţa unei smântâni mai groase. Se pune şi un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu. Se lasă compoziţia să se "aşeze" puţin. Când s-au fiert şi legumele, se scot doar cele puse întregi (ţelina, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul şi ceapa).

Reteta de la mama pentru bebei  : supa de vita cu galuste
Supă de vită cu găluşte şi seminţe de chia pentru bebe
  Se ia o linguriţă lungă, se scufundă în oală cu supă şi se ia din amestecul pentru găluşte. Se uniformizează compoziţia de găluşte de fiecare dată de marginea din interiorul castronului apoi se scufundă linguriţa în oală cu supă. Se procedează aşa până la terminarea compoziţiei. Se adaugă în supa de vită cu găluşte şi seminţe de chia o cănuţă cu apă rece, se pune capacul şi se mai lasă aproximativ 10-15 minute la foc potrivit să fiarbă încet. Găluştele se vor ridica singure la suprafaţă.
  Când s-au fiert şi acestea se opreşte focul şi se adaugă sarea şi pătrunjelul tocat foarte mărunt. Se pune capacul.

Poftă bună !

Pont bebe : Seminţele de chia vor da o valoare nutritivă sporită iar supa de vită cu găluşte cu seminţe la chia pentru bebeluşi, copii şi părinţi va capăta o consistentă mai groasă. Nu se vor mai adăuga şi taiţei sau cartofi in supa de vită cu găluşte şi seminţe chia, acestea din urmă fiind suficiente.

27 ianuarie 2014

Budincă dulce de macaroane

Budincă dulce de macaroane

Budinca dulce de macaroane la cuptor cu zahar pentru bebe si copii

Ingrediente : 

1 pachet de macaroane
500 gr de brânză
3/4 ouă
zahăr tos (după gust)
1/2 plicuri de zahăr vanilat

Preparare :


Budinca dulce de macaroane la cuptor cu zahar pentru bebe si copii
Budincă dulce de macaroane bebe

  Se fierb macaroanele nu conform instrucţiunilor de pe pachet ci se lasă pe foc cu 2-3 minute mai puţin. Se scurg de apă şi se pun într-un vas de yena. Peste macaroanele fierte se pune brânză rasă sau sfărâmată. Într-un castron se amestecă ouăle cu zahărul tos şi zahărul vanilat (nu trebuie să se topească zahărul ci doar să fie amestece puţin). Se toarnă peste macaroane şi se mişcă puţin vasul de yena ca să pătrundă lichidul peste tot. Budinca dulce de macaroane se bagă în cuptorul încins până ce prinde o crustă aurie deasupra. Se scoate şi se taie felii.


Budinca dulce de macaroane la cuptor cu zahar pentru bebe si copii
Budincă dulce de macaroane copii
La budinca dulce de macaroane se poate folosi orice fel de brânză preferaţi sau ce aveţi în casă (dulce sau sărată) căci în combinaţie cu zahărul tos şi zahărul vanilat va fi tot dulce.

Poftă bună !

Pont bebe : Budinca dulce de macaroane pentru bebe şi copii se poate prepara şi în combinaţie cu stafide dulci, în funcţie de vârsta copilului şi de preferinţele culinare.

16 ianuarie 2014

Ciorbă de pui cu borş

Ciorbă de pui cu borş

Reteta culinara ciorba de pui cu bors pentru copii si parinti

Ingrediente :

2 bucăţi piept de pui
un ardei gras
3 morcovi
1 andivă
o ceapă mare
o ţelină
păstârnac
1 L borş
2 ouă
2 cartofi
busuioc
sare
1 legătură de pătrunjel verde

Preparare :


Reteta culinara ciorba de pui cu bors pentru copii si parinti
Ciorbă de pui cu borş
  Se pune carnea de pui la fiert şi se ia spuma. Se adaugă tăiate în cubuleţe ardeiul gras şi morcovii; ceapa, ţelina şi păstârnacul se pun întregi. Borşul se fierbe bine la foc mic separat până ajunge la jumătate din cantitatea iniţială. Când sunt aproape gata legumele se adaugă andiva şi borşul fiert. Cartofii se pun în ciorba de pui cu borş tăiaţi pătratele mici. Într-un castron se bat ouăle cu telul. Se adaugă în castronel zeama de la ciorba de pui cu borş până se umple amestecând încontinuu. Se toarnă ouăle în ciorbiţa şi se adaugă : sare, busuioc şi pătrunjel tocat mărunt.



Reteta culinara ciorba de pui cu bors pentru copii si parinti
Ciorbă de pui cu borş
Poftă bună !

Pont bebe : Carnea pentru ciorba de pui cu borş se pune în apa rece din oală şi apoi se fierbe.