04 februarie 2014

Fusilli cu iaurt şi carne

Fusilli cu iaurt şi carne


Fusilli cu iaurt de casa, carne tocata de vita si usturoi

Ingrediente :

1 pachet de paste fusilli scurte
1/2 kg carne de vită tocată
iaurt de casă
1 căpăţâna de usturoi
ulei de măsline
busuioc
oregano
nucşoară
sare
piper alb

Preparare :

Fusilli cu iaurt de casa, carne tocata de vita si usturoi
Fusilli cu iaurt şi carne

  Pastele se fierb în apă clocotită cu ulei şi sare conform instrucţiunilor de pe ambalaj după care se lasă la scurs. Carnea tocată de vită se amestecă cu sare, nucşoară şi puţin piper alb apoi se prăjeşte în uleiul de măsline 10-15 minute. Într-un bol încăpător punem : iaurt, sare, busuioc, oregano şi usturoiul trecut prin presă. Se combină toate ingredientele foarte bine iar apoi se adaugă şi carnea şi se mai amestecă puţin. Într-un castron se pun pastele fierte peste care se adaugă iaurtul de casă. Pentru un aspect mai atrăgător se presară pătrunjel tocat foarte mărunt peste fusilli cu iaurt şi carne.

Poftă bună !

Pont bebe : Pentru un plus de savoare fusilli cu iaurt şi carne se pot servi cu puţin parmezan ras pe deasupra.

03 februarie 2014

Piure cartofi şi broccoli

Piure cartofi şi broccoli


Piure cartofi si broccoli pentru bebelusi cu iaurt de casa

Ingrediente :

5 cartofi
1 broccoli mediu
7 căţei de usturoi
ulei de măsline
unt
sare
smântână sau iaurt de casă

Preparare :

Piure cartofi si broccoli pentru bebelusi cu iaurt de casa
Piure cartofi şi broccoli bebeluşi



 Se pun la fiert în apă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, 7 căţei de usturoi tăiaţi feliuţe şi 2 linguri cu ulei de măsline. Broccoli se fierbe separat în apă până ce se înmoaie cotorul. Se scurg toate de apă, se îndepărtează cotoarele de la broccoli şi se pasează piureul de cartofi şi broccoli cu un blender. Se adaugă unt, sare şi smântână (sau iaurt de casă pentru bebeluşi) şi se amestecă bine. Pentru părinţi şi copii piureul cartofi şi broccoli se poate servi alături de friptură sau o salată de legume iar bebe îl va servi simplu.

 Piure cartofi si broccoli pentru bebelusi cu iaurt de casa
Piure cartofi şi broccoli
Poftă bună !

Pont bebe : Piureul cartofi şi broccoli pentru bebeluşi va avea un gust deosebit dacă se adaugă şi un bucheţel de conopidă fiartă.

31 ianuarie 2014

Pate ficăţei de pui

Pate ficăţei de pui


Pate din ficat de pui de casa pentru bebelusi si copii

Ingrediente :

500 gr. ficăţei de pui proaspeţi
3 cepe medii
unt din piaţă (circa o jumătate de pachet de unt)
două linguri de ulei de măsline
sare
o legătură de pătrunjel proaspăt

Preparare :


Pate din ficat de pui de casa pentru bebelusi si copii
Pate ficăţei de pui bebeluşi
  Se aleg doar ficăţeii de culoare roşu închis. Ficăţeii se spală şi se lasă la scurs într-o strecurătoare câteva minute. Se curăţă şi se toacă mărunt ceapa. Într-o tigaie se pune uleiul de măsline şi jumătate din cantitatea de unt şi se căleşte ceapa până devine transparentă. Se adaugă ficăţeii şi se lasă la foc potrivit. Spre final se adaugă în pateul din ficăţei de pui puţină sare şi legătura de pătrunjel proaspăt tocat fin. Se lasă pe foc maxim 10 minute. Se opreşte focul, se pune restul de unt şi apoi se pasează cu blenderul. Se pune pateul din ficăţei de pui într-un bol peste care se pune folie alimentară. După ce s-a răcit se bagă pateul din ficăţei în frigider. A doua zi se poate servi pateul din ficăţei de casă pe feliuţe de pâine proaspătă.

Poftă bună !

Pont bebe : Pateul din ficăţei de pui pentru bebeluşi se poate orna cu feliuţe de măsline şi roşii cherry.

30 ianuarie 2014

Gogoşi

Gogoşi

Reteta de la mama mea : gogosi pufoase cu zahar pudra

Ingrediente : 

1 kg de faină
2 cubuleţe de drojdie
jumătate de pungă cu lapte dulce
1 linguriţă de sare
2 ouă
1 plic de zahăr vanilat
ulei
zahăr pudră

Preparare : 

Reteta de la mama mea : gogosi pufoase cu zahar pudra
Gogoşi pufoase cu zahăr pudră
 Se pune faina într-un castron mare si se face o gropiţă în mijloc unde punem : drojdia dizolvată în puţin lapte cald, sarea, ouăle şi zahărul vanilat. Se frământă bine totul cu mâna până se omogenizează apoi se pune laptele cald. Rezultă o cocă moale care se frământa încă o dată. Se mai pune din când în când faină până ce devine elastică şi se întinde bine. Castronul se acoperă cu o cârpă şi se lasă la cald până creşte volumul de 2 ori. După ce a dospit se ia o bucată din cocă şi se întinde cu sucitorul o foaie groasă de 1 cm apoi se taie formele de gogoşi.



Reteta de la mama mea : gogosi pufoase cu zahar pudra
Gogoşi pufoase cu zahăr pudră
În tigaie să fie mult ulei şi bine încins. Se prăjesc gogoşile rând pe rând în uleiul încins la foc potrivit până ce capătă o culoare aurie şi apetisantă. Se scot gogoşile pe şerveţele de hârtie una lângă alta.

Poftă bună !

Pont bebe : Gogoşile pentru copii şi părinţi se tăvălesc calde în zahăr pudră amestecat eventual cu zahăr vanilat.

28 ianuarie 2014

Supă vită cu găluşte şi seminţe chia

Supă vită cu găluşte şi seminţe chia

Reteta de la mama pentru bebei  : supa de vita cu galuste

Ingrediente :

carne de vită (piept de vită cu os şi carne)
telină
rădăcină de pătrunjel
păstârnac
morcovi
ceapă galbenă
1 dovlecel
2-3 ouă
1 legătură de pătrunjel verde
griş
sare
un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu
seminţe de chia

Preparare :

  Se pune carnea la fiert în apă rece la foc mic şi se ia spuma ori de câte ori este nevoie. Când este fiartă carnea, se adaugă legumele curăţate şi întregi : ţelina, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul şi ceapa; iar morcovii şi dovlecelul se dau pe răzătoare. După 10 minute se adaugă şi 3-4 linguri de seminţe de chia. Se prepară găluştele : se iau cele 2 ouă, se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, se adaugă treptat gălbenuşurile iar apoi se adaugă grişul încetul cu încetul. Se amestecă bine până ce compoziţia capătă consistenţa unei smântâni mai groase. Se pune şi un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu. Se lasă compoziţia să se "aşeze" puţin. Când s-au fiert şi legumele, se scot doar cele puse întregi (ţelina, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul şi ceapa).

Reteta de la mama pentru bebei  : supa de vita cu galuste
Supă de vită cu găluşte şi seminţe de chia pentru bebe
  Se ia o linguriţă lungă, se scufundă în oală cu supă şi se ia din amestecul pentru găluşte. Se uniformizează compoziţia de găluşte de fiecare dată de marginea din interiorul castronului apoi se scufundă linguriţa în oală cu supă. Se procedează aşa până la terminarea compoziţiei. Se adaugă în supa de vită cu găluşte şi seminţe de chia o cănuţă cu apă rece, se pune capacul şi se mai lasă aproximativ 10-15 minute la foc potrivit să fiarbă încet. Găluştele se vor ridica singure la suprafaţă.
  Când s-au fiert şi acestea se opreşte focul şi se adaugă sarea şi pătrunjelul tocat foarte mărunt. Se pune capacul.

Poftă bună !

Pont bebe : Seminţele de chia vor da o valoare nutritivă sporită iar supa de vită cu găluşte cu seminţe la chia pentru bebeluşi, copii şi părinţi va capăta o consistentă mai groasă. Nu se vor mai adăuga şi taiţei sau cartofi in supa de vită cu găluşte şi seminţe chia, acestea din urmă fiind suficiente.