02 decembrie 2014

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Reteta de ciorba de perisoare cu smantana de la mama mea

Ingrediente :

carne macra de pui, curcan, porc sau vita (sau combinatie intre doua variante)
2 cepe
2 radacini de patrunjel
2 legaturi de pastarnac
o telina
3 morcovi
3 oua
o ceascuta mica cu orez
3 cartofi
sare marina
sare de lamaie
bulion
o legatura de leustean
o legatura de patrunjel verde
smantana

Preparare :

Reteta de ciorba de perisoare cu smantana de la mama mea
Ciorba de perisoare
  Se pune apa la fiert cu ceapa, pastarnacul, radacina de patrunjel si telina intregi si morcovii taiati rondele. Orezul se spala in cateva ape si se pune la fiert separat. Cartofii se spala, se curata, se taie in cubulete si se lasa intr-un castron cu apa rece. Intre timp se fac perisoarele. Carnea se da prin masina de tocat si se framanta cu sare, un ou si orezul fiert si racit putin. Se framanta carnea foarte bine, pana se leaga. Se formeaza perisoarele, nici prea mari si nici prea mici cu mana mereu umezita in apa. Se aseaza pe un platou sau o farfurie mare. Cand s-au fiert legumele se scot toate mai putin morcovii iar apoi se adauga cartofii si perisoarele. Se lasa ciorba de perisoare la foc mic pana ce sunt fierte toate. Restul de doua oua se bat cu furculita intr-un castron iar verdeata se spala, se curata doar frunzele (fara codite) si se toaca marunt. Dupa ce au fiert toate se adauga in ciorba de perisoare sare, putina sare de lamaie si bulion si se mai lasa doua minute amestecand din cand in cand. Se opreste focul si se adauga ouale si verdeata. Se pune capacul.

Poftă bună !

Pont bebe : Ciorba de perisoare se serveste cu smantana. Ciorba de perisoare este destul de versatila la modul ca se poate prepara in mai multe feluri : legumele se pot taia si lasa in ciorba, in loc de cartofi se poate pune fidea, perisoarele se pot face din multe variante de carne, se poate renunta la leustean, in loc de sare de lamaie se poate acri cu bors sau zeama de varza, etc. Fiecare decide dupa gust. Aceasta reteta de ciorba de perisoare este mai light pentru stomacelul copilului.

30 noiembrie 2014

Carne cu hrean

Carne cu hrean

Mancarica din carne de vita cu sos de hrean in otet

Ingrediente  :

carne vita
cartofi
hrean in otet
sare
ulei

Preparare :

Mancarica din carne de vita cu sos de hrean in otet
Carne cu hrean
  Se perpeleste carnea in tigaie pana devine albicioasa si iese toata zeama. Se pune carnea intr-o oala cu putin ulei si apa si se fierbe pana ce se rupe cu mana. Cand e gata, se adauga cartofii taiati felii si se fierb impreuna. Cand mancarica de carne cu hrean este gata se adauga sare, se mai lasa 1 minut si se pune capacul. Trebuie sa mai ramana zeama deasupra de 3 degete. Se serveste cu hrean in otet.
  Mancarica de carne cu hrean se poate prepara din carne de vita, porc sau pui.

Reteta de hrean in otet o gasesti aici : http://reteteculinare-bebeparinti.blogspot.ro/2014/11/hrean-in-otet.html

Poftă bună !

Pont bebe : Hreanul din mancarica de carne cu hrean este un puternic antibiotic cu proprietati antibacteriene si bronhidilatatoare ce stimuleaza sistemul imunitar al copilului.

29 noiembrie 2014

Hrean in otet

Hrean in otet

Reteta de hrean la borcan in otet pentru iarna

Ingrediente :

8 legaturi de hrean
1 lingurita de sare
3 linguri de otet (sau dupa gust)
apa (cat sa acopere)
o lingurita de zahar
un borcan de 800 gr.

Preparare :

Reteta de hrean la borcan in otet pentru iarna
Hrean in otet
  Se spala si se curata hreanul si se da pe razatoarea cea mica, deci cat mai fin, apoi se pune intr-un borcan. Separat intr-o cescuta se amesteca sarea cu otetul, zaharul si apa pana se dizolva. Se gusta sosul astfel rezultat si daca mai este nevoie se completeaza cu ingrediente. Se toarna compozitia in borcan. Daca hreanul in otet nu este complet acoperit, se mai adauga apa si se amesteca bine. Se pune capacul. Hreanul in otet se pastreaza la frigider.

Poftă bună !

Pont bebe : Hreanul in otet se foloseste pentru mancarea de carne cu hrean,diverse fripturi, salata de sfecla, peste sau ciorbite in special la ciorba de burta.

28 noiembrie 2014

Sirop de catina

Sirop de catina

Reteta pentru intarirea imunitatii si vitaminizare la copii

Ingrediente :

catina proaspata
miere (cat mai naturala, de la tarani din piata)
(proportie catina si miere de 1:1)

Preparare :


Reteta pentru intarirea imunitatii si vitaminizare la copii
Sirop de catina
  Pentru a prepara siropul de catina cu miere se spala fructele de catina de cateva ori in apa rece. Se scurg bine de apa si se pun fie intr-o masina de tocat care are si functia de storcator de rosii, fie direct cu storcatorul de rosii. Se folosesc numai vase si unstensile emailate, din plastic sau metal. Dupa ce s-a extras tot sucul se trece daca este nevoie si printr-o sita pentru a curata de seminte si coji.
 Extractul astfel obtinut se amesteca cu miere in proportie de 1:1 (daca aveti 2 kg de catina, se pun 2 kg de miere). Siropul de catina cu miere se pune in borcane curate si urcate si se inchid cu capac ermetic. Se pastreaza la frigider timp de 3 luni. Se administreaza o lingurita de sirop de catina dimineata, dupa ce s-a agitat borcanul, pe stomacul gol inainte de micul dejun simplu sau diluat cu putina apa.
Reteta pentru intarirea imunitatii si vitaminizare la copii
Sirop de catina
  Fructele de catina si mierea sunt introduse in alimentatia bebelusului dupa varsta de 1 an respectand regula celor 4 zile. Catina se gaseste in piete in lunile : septembrie, octombrie si noiembrie, inainte de inceperea sezonului rece.

 Poftă bună !

Pont bebe : Eu l-am pacalit putin caci nu vroia deloc sa-l ia. Am pus siropul de catina si miere intr-o sticluta de suc Tedi si i-am zis ca trebuie sa ia in fiecare dimineata o lingurita de "suc". La mine a mers. Incercati si voi. :-)

23 noiembrie 2014

Orez cu lapte si cacao

Orez cu lapte si cacao

Desert delicios si apetisant : orez cu lapte si cacao

Ingrediente :

2 l lapte dulce
250 g orez
5 linguri de cacao
5 linguri de zahar
1 lingurita de scortisoara
1 pliculet de zahar vanilat

Preparare :

Desert delicios si apetisant : orez cu lapte si cacao
Orez cu lapte si cacao
  Se pune laptele la fiert. Se spala orezul in cateva ape. Inainte de primul clocot se adauga orezul si 4 linguri cu zahar, se amesteca si se lasa la foc mic amestecand din cand in cand. Intr-o canuta se pune restul de zahar (o lingura), zaharul vanilat, scortisoara si cacaua si putin din laptele cald. Se amesteca totul pana la omogenizare. Dupa 20 de minute de fierbere, timp in care se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca, se adauga canuta cu cacao si se amesteca iarasi. Se mai lasa pe foc orezul cu lapte si cacao inca 5 minute. Daca se prefera desertul de orez cu lapte si cacao mai zemos dupa 30 de minute se mai adauga lapte.

Poftă bună !

Pont bebe : Orezul cu lapte si cacao este un desert special si parfumat, greu de refuzat atat de cei mici cat si de cei mari.