29 februarie 2016

Sarmale

Sarmale 

Reteta de la mama mea pentru 30 de sarmale traditionale

Ingrediente :

1.5 kg carne de porc tocata
2 cani orez
o ceapa rasa
sare
piper
cimbru
o lingurita de bulion sau boia de ardei dulce
2 linguri bulion
5 foi de dafin
2 buc varza acra
300 g costita sau kaizer afumat

Preparare :

Reteta de la mama mea pentru 30 de sarmale traditionale
Sarmale
  Se amesteca : carnea, orezul, ceapa, o lingurita de bulion/boia de ardei dulce, sarea si piperul. Se adauga o cana cu apa si se amesteca din nou ft. bine, se framanta ca sa se faca cleioasa, sa se simta la mana. Se formeaza sarmalele. Se aseaza intr-o cratita incapatoare, eventual peste cateva foi de varza tocata. Costita/kaizerul se aseaza printre sarmale. Daca se pun in 2 straturi sarmalele, intre ele se aseaza iarasi varza tocata. Peste bulion se toarna apa, se amesteca bine si se adauga in cratita. Se adauga apa in cratita, cat se le acopere. Se baga la cuptor cu capac sau folie de aluminiu. Se misca cratita din cand in cand si se adauga apa atunci cand nu mai este. Spre final se pun cimbrul si foile de dafin in oala cu sarmale. Cand sunt fierte sarmalele se scoate capacul si se mai lasa la rumenit varza de deasupra. Sarmalele trebuie sa fie fierte foarte bine, sa se rupa cu furculita. Se lasa macar 4-6 ore in cuptor la foc mic.

Poftă bună !

Pont bebe : Sarmalele se servesc cu mamaliguta, ardei iute si smantana, dupa preferinte.

28 februarie 2016

Pui cu broccoli si mozzarela

Pui cu broccoli si mozzarela

O reteta delicioasa de pui cu broccoli si mozzarela

Ingrediente :

un piept de pui
o buc broccoli
mozzarela
sare

Preparare :


O reteta delicioasa de pui cu broccoli si mozzarela
Pui cu broccoli si mozzarela
Aceasta reteta simpla si rapida de pui cu broccoli si mozzarela se prepara asfel :
1. Se taie carnea de pui in fasii, se sareaza si se e frige pe gratar teflonat.
2. Intr-o oala se pune apa la fiert cu sare si cand clocotese se adauga broccoli curatat si se lasa maxim 10 minute apoi se scurge intr-o sita.
3. Intr-o tava de teflon se pune puiul, deasupra broccoli si apoi felii groase de mozzarela. Se da puiul cu broccoli si mozzarela la cuptor pana ce se rumeneste frumos.


O reteta delicioasa de pui cu broccoli si mozzarela
Pui cu broccoli si mozzarela


Poftă bună !

Pont bebe : Pui cu broccoli si mozzarela pentru parinti, copii si bebelusi.

27 februarie 2016

Ciorba radauteana

Ciorba radauteana

Ciorba radauteana cu pui, smantana, usturoi si otet

Ingrediente :

o bucata piept si 4 copanele de pui
4 L apa
3-4 morcovi
o legatura de pastarnac
o legatura de radacina de patrunjel
o telina medie
2 cepe
1 ardei rosu
1 ardei galben
o capatana de usturoi uscat
o legatura de patrunjel vede
o legatura de leustean verde
8 galbenusuri
2 linguri de faina
6 linguri de otet
sare
500 ml smantana

Preparare :

Ciorba radauteana cu pui, smantana, usturoi si otet
Ciorba radauteana
  Carnea se curata de piele, se spala si se pune la fiert intr-o oala cu 4 l de apa. Zarzavatul se curata si se lasa intreg. Se spumeaza carnea si cand este limpede se adauga legumele intregi. Cand sunt toate fierte se scot si se lasa la racit. Carnea se taie fasii, morcovii se paseaza iar restul nu se pastreaza. Cat se racesc se curata si se drobeste usturoiul iar verdeata se toaca marunt. Intr-un castron incapator se prepara un amestec mai gros din smantana, galbenusuri, faina si otet. Se pun morcovii pasati si carnea la loc in supa, se adauga sare dupa gust si se pune la loc la fiert la foc mic. Se adauga zeama incetul cu incetul in amestecul din smantana si galbenusuri, se toarna tot continutul in ciorba radauteana precum si usturoiul si se inchide focul (sau se mai lasa sa dea cateva clocote - dupa preferinta). Se opreste focul la ciorba radauteana si se adauga verdeata.

Ciorba radauteana cu pui, smantana, usturoi si otet
Ciorba radauteana
Poftă bună !

Pont bebe : Ciorba radauteana gustoasa cu pui, smantana, mujdei de usturoi si otet.

19 ianuarie 2016

Varza cu carne

Varza cu carne

Reteta de la mama mea : varza murata cu carne calita 

Ingrediente :

2 buc de varza acra
carne (macra sau cu os)
ulei
piper
bulion
boia de ardei dulce
2-3 foi de dafin

Preparare :



Reteta de la mama mea : varza murata cu carne calita
Varza cu carne
  Varza murata se lasa la desarat in apa rece circa doua ore. Se incinge cuptorul. Se taie varza in 4 parti, se stoarce in maini iar apoi se taie fideluta fiecare sfert in parte. Se pune putin ulei intr-o cratita incapatoare si cu peretii inalti. Se adauga un rand de varza. Peste primul rand de varza de presara piper boabe sau macinat dupa gus si 2-3 foi de dafin. Se aseaza apoi bucatile de carne si iarasi varza. Ultimul rand trebuie sa fie intotdeauna de varza. Intr-o craticuta medie se pun 3 linguri cu bulion si jumatate de lingurita cu boia de ardei dulce. Se umple cu apa, se amesteca bine si se toarna peste varza. Varza trebuie sa fie acoperita complet cu apa. Se lasa la cuptor circa 4-5 ore timp in cares e amesteca mereu si se adauga apa cand scade. Varza cu carne trebuie sa fie fiarta bine cat sa se topeasca in gura. Se mai lasa putina zeama la varza cu carne si sa prinda pe deasupra o crusta maronie.

Poftă bună !

Pont bebe : Varza cu carne se poate servi cu mamaliguta si ardei iute.

15 ianuarie 2016

Ciorba de vita

Ciorba de vita

O minunata reteta de la mama mea : ciorba de vita 

Ingrediente :

piept de manzat/vita/vitel cu os
3 cepe mari
2 morcovi
2 leg. de radacina de patrunjel
2 leg. de pastarnac
1 telina mare
cartofi
o legatura de patrunjel verde
O minunata reteta de la mama mea : ciorba de vita
Ciorba de vita

Preparare :

  Se pune carnea la fiert intr-o oala umpluta pe jumatate cu apa si se lasa sa clocoteasca bine spumandu-se ori de cate ori este necesar. Cand s-a inmuiat carnea se adauga legumele intregi si se umple oala cu apa lasandu-se cam de 2 degete. Daca mai e nevoie pe parcurs se mai adauga apa. Dupa ce au fiert si legumele si scoate atat carnea cat si zarzavatul si se adauga in ciorba de vita cartofii taiati in felii mai mari si mai groase. Se paseaza morcovii intr-o farfurie cu furculita, se scoate carnea in fasii de pe os si se adauga in oala. Se opreste focul si se adauga in ciorba de vita legatura de patrunjel verde tocat marunt.

Poftă bună !

Pont bebe : Ciorba de vita pentru bebelusi si copii este usor de digerat si delicioasa daca se folosesc legume de sezon proaspete din piata.