13 aprilie 2016

Stufat de porc

Stufat de porc

Reteta pentru sarbatorile de Pasti de la mama mea : stufat de porc

Ingrediente :

carne macra de porc
5-6 legaturi ceapa verde
5-6 legaturi usturoi verde
3 legaturi marar verde
3 legaturi patrunjel verde
ulei
sare
bulion
amidon alimentar fin Gustin - Dr. Oetker

Preparare :


Reteta pentru sarbatorile de Pasti de la mama mea : stufat de porc
Stufat de porc
  Carnea taiata in bucatele de marimea dorita se caleste intr-o tigaie separat pana ce iese toata zeama din ea si devine albicioasa. Intr-o craticuta se pun 2 linguri de ulei iar cand s-a incins se adauga carnea si se lasa pana ce se rumeneste putin. Se adauga verdeturile spalate bine si tocate foarte marunt : ceapa, usturoiul, mararul si patrunjelul. Se acopera cu apa si se lasa la foc potrivit. Pe parcurs se mai adauga apa daca scade. Se lasa pana scade apa iar carnita este gata. Se adauga sare si bulion. Intr-o canuta se pun 2 lingurite de amidon alimentar fin Gustin de la Dr. Oetker si putina apa. Se freaca bine si se adauga in stufatul de porc. Se amesteca si se mai lasa stufatul de porc pe foc pana ce se ingroasa sosul. Se opreste focul si se pune in capac.

Poftă bună !

Pont bebe : Stufat de porc imbogatit cu verdeturi proaspete de primavara - O reteta de mancare cu carne perfecta pentru sarbatorile de Pasti.

04 martie 2016

Fasole verde cu carne de pui

Fasole verde cu carne de pui

Reteta de la mama mea : mancare de fasole verde

Ingrediente :

jumatate kg de fasole verde
2-3 cepe sau 2-3 legaturi de ceapa verde
3 linguri de ulei
1 lingura faina
2-3 rosii sau o lingurita de bulion
2 legaturi de marar si patrunjel verde
piept de pui
sare

Preparare :
Reteta de la mama mea : mancare de fasole verde
Fasole verde cu carne de pui
  Se curata fasolea, adica se rup capetele (care are ate sau se rupe greu nu se pastreaza), apoi se rup in doua, se spala si se pune intr-o olita cu apa sa fiarba pana ce se inmoaie. Se curata, se spala si se toaca ceapa. Se caleste amestecand cu o lingura de lemn iar cand s-a inmuiat si rumenit se pun rosiile decojite si taiate marunt sau o lingurita de bulion. Se amesteca 10-15 minute iar daca scade prea rau zeama se mai adauga putina apa ca sa se formeze un sos.
  Se scoate fasolea fiarta, se scurge bine de apa si se pune peste ceapa calita cu rosiile sau bulionul, se adauga verdeata tocata si se acopera totul cu o canuta cu apa. Se lasa sa fiarba la foc mic.
  Carnea de pui se fierbe separat in apa rece cu putina sare. Dupa ce a fiert, se scoate, se rupe fasii si se adauga peste fasole.
  Lingura de faina se dizolva in putina apa rece, cat sa se formeze ca o ciulama, si se toarna in sos cand clocoteste. Fasolea verde cu carne de pui se mai lasa sa dea cateva clocote, se adauga sare iar apoi se opreste focul. Mancarea de fasole verde cu carne de pui se serveste simpla sau cu usturoi.

Poftă bună !

Pont bebe : Rosiile pentru fasolea verde cu carne de pui se decojesc usor in apa clocotita.

29 februarie 2016

Sarmale

Sarmale 

Reteta de la mama mea pentru 30 de sarmale traditionale

Ingrediente :

1.5 kg carne de porc tocata
2 cani orez
o ceapa rasa
sare
piper
cimbru
o lingurita de bulion sau boia de ardei dulce
2 linguri bulion
5 foi de dafin
2 buc varza acra
300 g costita sau kaizer afumat

Preparare :

Reteta de la mama mea pentru 30 de sarmale traditionale
Sarmale
  Se amesteca : carnea, orezul, ceapa, o lingurita de bulion/boia de ardei dulce, sarea si piperul. Se adauga o cana cu apa si se amesteca din nou ft. bine, se framanta ca sa se faca cleioasa, sa se simta la mana. Se formeaza sarmalele. Se aseaza intr-o cratita incapatoare, eventual peste cateva foi de varza tocata. Costita/kaizerul se aseaza printre sarmale. Daca se pun in 2 straturi sarmalele, intre ele se aseaza iarasi varza tocata. Peste bulion se toarna apa, se amesteca bine si se adauga in cratita. Se adauga apa in cratita, cat se le acopere. Se baga la cuptor cu capac sau folie de aluminiu. Se misca cratita din cand in cand si se adauga apa atunci cand nu mai este. Spre final se pun cimbrul si foile de dafin in oala cu sarmale. Cand sunt fierte sarmalele se scoate capacul si se mai lasa la rumenit varza de deasupra. Sarmalele trebuie sa fie fierte foarte bine, sa se rupa cu furculita. Se lasa macar 4-6 ore in cuptor la foc mic.

Poftă bună !

Pont bebe : Sarmalele se servesc cu mamaliguta, ardei iute si smantana, dupa preferinte.

28 februarie 2016

Pui cu broccoli si mozzarela

Pui cu broccoli si mozzarela

O reteta delicioasa de pui cu broccoli si mozzarela

Ingrediente :

un piept de pui
o buc broccoli
mozzarela
sare

Preparare :


O reteta delicioasa de pui cu broccoli si mozzarela
Pui cu broccoli si mozzarela
Aceasta reteta simpla si rapida de pui cu broccoli si mozzarela se prepara asfel :
1. Se taie carnea de pui in fasii, se sareaza si se e frige pe gratar teflonat.
2. Intr-o oala se pune apa la fiert cu sare si cand clocotese se adauga broccoli curatat si se lasa maxim 10 minute apoi se scurge intr-o sita.
3. Intr-o tava de teflon se pune puiul, deasupra broccoli si apoi felii groase de mozzarela. Se da puiul cu broccoli si mozzarela la cuptor pana ce se rumeneste frumos.


O reteta delicioasa de pui cu broccoli si mozzarela
Pui cu broccoli si mozzarela


Poftă bună !

Pont bebe : Pui cu broccoli si mozzarela pentru parinti, copii si bebelusi.

27 februarie 2016

Ciorba radauteana

Ciorba radauteana

Ciorba radauteana cu pui, smantana, usturoi si otet

Ingrediente :

o bucata piept si 4 copanele de pui
4 L apa
3-4 morcovi
o legatura de pastarnac
o legatura de radacina de patrunjel
o telina medie
2 cepe
1 ardei rosu
1 ardei galben
o capatana de usturoi uscat
o legatura de patrunjel vede
o legatura de leustean verde
8 galbenusuri
2 linguri de faina
6 linguri de otet
sare
500 ml smantana

Preparare :

Ciorba radauteana cu pui, smantana, usturoi si otet
Ciorba radauteana
  Carnea se curata de piele, se spala si se pune la fiert intr-o oala cu 4 l de apa. Zarzavatul se curata si se lasa intreg. Se spumeaza carnea si cand este limpede se adauga legumele intregi. Cand sunt toate fierte se scot si se lasa la racit. Carnea se taie fasii, morcovii se paseaza iar restul nu se pastreaza. Cat se racesc se curata si se drobeste usturoiul iar verdeata se toaca marunt. Intr-un castron incapator se prepara un amestec mai gros din smantana, galbenusuri, faina si otet. Se pun morcovii pasati si carnea la loc in supa, se adauga sare dupa gust si se pune la loc la fiert la foc mic. Se adauga zeama incetul cu incetul in amestecul din smantana si galbenusuri, se toarna tot continutul in ciorba radauteana precum si usturoiul si se inchide focul (sau se mai lasa sa dea cateva clocote - dupa preferinta). Se opreste focul la ciorba radauteana si se adauga verdeata.

Ciorba radauteana cu pui, smantana, usturoi si otet
Ciorba radauteana
Poftă bună !

Pont bebe : Ciorba radauteana gustoasa cu pui, smantana, mujdei de usturoi si otet.