19 ianuarie 2015

Tocanita de mazare, cartofi si morcovi

Tocanita de mazare, cartofi si morcovi

Reteta de post : tocanita de mazare, cartofi si morcovi

Ingrediente :

500 g mazare
2 linguri de ulei
3 cepe
2 morcovi
5 cartofi
bulion
sare
un varf de cutit cu zahar
o legatura de marar verde

Preparare :



Reteta de post : tocanita de mazare, cartofi si morcovi
Tocanita de mazare, cartofi si morcovi
  Ceapa se toaca marunt. Morcovii se taie rondele. Se incinge uleiul intr-o cratita si se adauga ceapa si morcovii. Se calesc 5 minute la foc mic. Se adauga mazarea si se acopera cu apa. Se lasa la foc mic sa fiarba 15 minute. Cartofii se curata si se taie in bucatele mici iar apoi se adauga in tocanita de mazare, cartofi si morcovi. Cand sunt toate legumele fierte se pun si celelalte : bulion, sare si zahar. Se mai lasa pe foc maxim 10 minute. Se opreste focul, se adauga mararul tocat marunt si se pune capacul. Trebuie sa mai ramana putina apa deasupra tocanitei de mazare, cartofi si morcovi. Se serveste simpla.

Poftă bună !

Pont bebe : Tocanita de mazare, cartofi si morcovi este o reteta simpla care poate fi servita si intr-o zi de post.

28 decembrie 2014

Pilaf cu carne

Pilaf cu carne

Reteta de la mama mea : pilaf de orez cu carne

Ingrediente :

carne de pasare, porc sau pui
2 cepe
2 morcovi
1 telina
1 cana cu orez
sare marina

Preparare :


Reteta de la mama mea : pilaf de orez cu carne
Pilaf cu carne
  Se spala bucatile de carne si se pun la fiert intr-o olita cu apa. Dupa  15 minute, cand apa s-a colorat se arunca apa si se pune iarasi carnea la fiert. Se ia spuma iar apoi se adauga legumele intregi. Cand este aproape fiarta carnea (se poate rupe cu mana), se scot zarzavaturile si se pune orezul spalat in cateva ape. Se amesteca si se lasa pilaful cu carne la foc mic pana ce infloreste orezul. Se sareaza dupa gust pilaful cu carne si se mai lasa cu putina deasupra. Se stinge focul si se pune capacul. Orezul se mai umfla si mai absoarbe din apa.

Poftă bună !

Pont bebe : Mancarica de pilaf cu carne se serveste cu patrunjel verde deasupra.

19 decembrie 2014

Madlene (madeleine) cu lamaie

Madlene (madeleine) cu lamaie

Madlene (madeleine) cu lamaie in forma de briose (cupcakes)

Ingrediente :

2 oua
100 g zahar tos
1 plic de zahar vanilat
100 g faina
1 pliculet praf de copt
100 g margarina de gatit topita
coaja rasa de la o lamaie
zeama de la o lamaie

Preparare :


Madlene (madeleine) cu lamaie in forma de briose (cupcakes)
Madlene (madeleine) cu lamaie
  Ouale se bat cu zaharul si zaharul vanilat timp de 5 minute la viteza maxima. Se adauga apoi faina, praful de copt, margarina topita, coaja rasa (lamaia sa fie spalata) si zeama de lamaie. Se mixeaza iar 2-3 minute. Compozitia de madlene (madeleine) cu lamaie se tine la frigider timp de o ora. Se toarna compozitia de madlene (madeleine) cu lamaie in forme de briose (sau de madlene) unse cu putin ulei sau unt si pudrate cu faina. Se da aluatul la cuptorul preincalzit pentru 10-15 minute. Atentie se ard repede ! Se scot din forme si se lasa la racit. Se servesc simple sau pudrate cu zahar.

Poftă bună !

Pont bebe : Prajiturica madlene (madeleine) cu lamaie este savuroasa atat pentru copii cat si pentru parinti.

16 decembrie 2014

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc

Reteta de ciorba cu carne de porc, broccoli si conopida

Ingrediente :

carne macra de porc
2 morcovi
jumatate de broccoli
jumatate de conopida
o ceapa
5 cartofi
sare
sare de lamaie

Preparare :

Reteta de ciorba cu carne de porc, broccoli si conopida
Ciorba cu carne de porc
 Se pune carnea de porc taiata in bucatele intr-o oala cu apa rece la foc mediu si se spumuieste. Cand nu mai face spuma, se adauga legumele spalate, curatate si taiate in bucatele potrivite iar ceapa se pune intreaga. Se lasa totul sa fiarba la foc potrivit. Cand sunt fierte legumele din ciorba cu carne de porc, se adauga si cartofii taiati cubulete. Dupa ce au fiert si acestia, se arunca ceapa, se sareaza, se adauga putina sare de lamaie, se mai lasa doua minute ciorba cu carne de porc si se opreste focul.

Poftă bună !

Pont bebe : Ciorba cu carne de porc se serveste simpla sau cu smantana.

15 decembrie 2014

Mancare de carne

Mancare de carne

Reteta de la mama mea : Mancarica gustoasa de carne cu ceapa

Ingrediente :

carne vita/pui/porc
multa ceapa (6 cepe mari)
sare
piper
bulion
ulei

Preparare :


Reteta de la mama mea : Mancarica gustoasa de carne cu ceapa
Mancare de carne
Mancarea de carne este simplu de preparat. Se caleste putin carnea taiata bucatele in ulei, apoi se adauga ceapa taiata, si se lasa cateva minute. Se pune putina apa si se lasa sa fiarba. Se mai adauga apa din cand in cand daca este nevoie. La sfarsit se adauga in mancarea de carne : sare, putin piper macinat si 2 linguri cu bulion. Se mai lasa putina zeama deasupra.

Poftă bună !

Pont bebe : Mancarea de carne se serveste ca atare cu salata sau muraturi dar se poate servi si alaturi de un orez simplu sau cartofi.