21 noiembrie 2014

Iahnie de fasole

Iahnie de fasole

Mancare iahnie de fasole uscata boabe de la mama mea

Ingrediente :

1 kg. fasole
2 cepe mari
3 foi de dafin
bulion
o lingurita boia de ardei dulce
sare
cateva boabe de piper negru
un varf de cutit cu zahar

Preparare :

Mancare iahnie de fasole uscata boabe de la mama mea
Iahnie de fasole
  Fasolea se clateste bine in apa rece iar apoi se pune intr-o oala cu apa si se lasa pana a doua zi. Cat timp va sta la inmuiat i se va schimba apa de 2 ori clatind din nou fasolea. A doua zi se clateste iarasi in cateva ape si se pune intr-o oala mare cu apa la fiert. Timpul de fierbere depinde de soiul de fasole. De obicei intre 3 si 4 ore. Se curata si se taie in doua ceapa si se adauga in oala in acelasi timp cu fasolea. Cand fasolea este foarte bine fiarta, se rupe bobul cu mana, se scoate ceapa si se adauga foile de dafin, boia de ardei dulce, bulionul, zaharul, piperul si sarea. Iahnia de fasole se mai lasa la fiert putin. Trebuie sa mai ramana zeama deasupra in iahnia de fasole de circa doua degete.

Poftă bună !

Pont bebe : Mancarea de iahnie de fasole boabe se serveste alaturi de salata de muraturi sau varza acra.

20 noiembrie 2014

Supa de pui

Supa de pui

Supa de pui pentru bebelusi si copii raciti

Ingrediente :

2 copanele de pui
o ceapa mare
o telina medie
o radacina de patrunjel
un pastarnac
3 morcovi
1 ardei gras
sare
o legatura de leustean

Preparare :

Supa de pui pentru bebelusi si copii
Supa de pui
  Se pun copanelele de pui in apa rece la foc mediu si se spumuiesc. Cand nu se mai formeaza spuma deasupra se pun legumele spalate, curatate si intregi. Dupa ce s-au fiert, se arunca ceapa si se paseaza restul legumelor foarte bine cu un mixer vertical. Se adauga sare dupa gust si se mai lasa supa de pui doua minute. Se opreste focul, se adauga leusteanul tocat foarte marunt si se pune capac. Dupa 5 minute se scot copanele, se lasa la racit, se scoate carnea de pe ele si se adauga maruntita la loc in supa de pui.

Poftă bună !

Pont bebe : Supa de pui este perfecta pentru bebelusii sau copii raciti sau pentru cei ai caror dintisori intarzie sa apara.

19 noiembrie 2014

Salata Coleslaw

Salata Coleslaw

Reteta de salata americana Coleslaw cu varza si morcovi

Ingrediente :

o varza medie
3 morcovi
o legatura de ceapa verde
o telina
2 mere
1 lingurita de ghimbir ras
zeama de la 1 lamaie
3 linguri de maioneza de casa
iaurt de casa (dupa gust si cantitate-aproximativ 7 linguri)
sare
ulei de masline
o legatura de patrunjel verde

Preparare :

Salata de varza Coleslaw este una dintre cele mai cunoscute si apreciate din America si Europa.

Reteta de salata americana Coleslaw cu varza si morcovi
Salata Coleslaw
  Se spala legumele si se taie astfel : varza si ceapa verde se toaca cat mai fin iar morcovii, telina si merele se dau pe razatoarea cea mai mica. Se pun toate ingredientele intr-un castron incapator, se presara sare si se amesteca. Intr-un alt castron mai mic se pregateste sosul pentru salata Coleslaw : ghimbir, zeama de lamaie, maioneza de casa, iaurtul de casa si ulei de masline. Se amesteca toate omogen si se toarna peste salata. Se adauga si legatura de patrunjel verde tocata fin. Se amesteca foarte bine totul. Daca mai este nevoie se mai adauga sare.

Reteta de salata americana Coleslaw cu varza si morcovi
Salata Coleslaw




Poftă bună !

Pont bebe : Salata Coleslaw este garnitura ideala pentru preparatele din carne la gratar sau cele gen hamburger de casa.

18 noiembrie 2014

Ciorba de fasole

Ciorba de fasole

Reteta de ciorba de fasole boabe de la mama mea

Ingrediente : 

1 kg fasole boabe
2 morcovi
o ceapa
o telina
un pastarnac
o radacina de patrunjel
2 linguri cu bulion
o legatura de patrunjel verde si una de leustean
sare

Preparare :


Reteta de ciorba de fasole boabe de la mama mea
Ciorba de fasole
  Fasolea se clateste bine in apa rece iar apoi se pune intr-o oala cu apa si se lasa pana a doua zi. Cat timp va sta la inmuiat i se va schimba apa de 2 ori clatind din nou fasolea. A doua zi se clateste iarasi in cateva ape si se pune intr-o oala mare cu apa la fiert. Trebuie sa fiarba foarte bine. Timpul de fierbere depinde de soiul de fasole. De obicei intre 3 si 4 ore. Pe la jumatatea procesului de fierbere se schimba apa inca o data. Cand fasolea este foarte bine fiarta, se rupe bobul cu mana, se adauga legumele taiate in bucati mari si se lasa circa o ora. Apoi se scot toate legumele, morcovul se paseaza cu furculita si se adauga la loc in oala de ciorba de fasole. Se adauga sare dupa gust si bulion si se mai lasa 2-3 minute. Se opreste focul la ciorba de fasole si se pun verdeturile tocate marunt.

Poftă bună !

Pont bebe : Pentru a obtine boabe intacte la ciorba de fasole ea nu trebuie sa fiarba la loc mare ci la foc mediu timp indelungat.

14 noiembrie 2014

Prajitura cu scortisoara si nuca

Prajitura cu scortisoara si nuca

Prajitura delicoasa de casa cu scortisoara si nuca la cuptor

Ingrediente :

250 gr. zahar
1 plic cu zahar vanilat
250 gr. ulei
150 gr. faina
4 oua
coaja rasa de la o lamaie
o esenta de vanilie
scortisoara
nuca

Preparare :

Prajitura delicoasa de casa cu scortisoara si nuca la cuptor
Prajitura cu scortisoara si nuca
 Ingredientele pentru prajitura cu scortisoara si nuca se amesteca intr-un bol in ordinea urmatoare. Mai intai se freaca zaharul si zaharul vanilat cu cele patru oua. Se adauga apoi pe rand uleiul, faina, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Intr-o tava de copt cu fund detasabil sau intr-o tava mica nu foarte inalta (aceasta se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina) se toarna aluatul iar deasupra se presara scortisoara si nuca sfaramanta putin.
Prajitura delicoasa de casa cu scortisoara si nuca la cuptor
Prajitura cu scortisoara si nuca
 Tava se introduce in cuptorul incins in partea de sus la foc mic. Se lasa pana ce se rumeneste. Prajitura cu scortisoara si nuca se taie in bucati potrivite dupa ce s-a racit.

Poftă bună !

Pont bebe : Prajitura cu scortisoara si nuca este foarte simplu de preparat si extrem de savuroasa alaturi de un pahar cu lapte rece.