27 februarie 2016

Ciorba radauteana

Ciorba radauteana

Ciorba radauteana cu pui, smantana, usturoi si otet

Ingrediente :

o bucata piept si 4 copanele de pui
4 L apa
3-4 morcovi
o legatura de pastarnac
o legatura de radacina de patrunjel
o telina medie
2 cepe
1 ardei rosu
1 ardei galben
o capatana de usturoi uscat
o legatura de patrunjel vede
o legatura de leustean verde
8 galbenusuri
2 linguri de faina
6 linguri de otet
sare
500 ml smantana

Preparare :

Ciorba radauteana cu pui, smantana, usturoi si otet
Ciorba radauteana
  Carnea se curata de piele, se spala si se pune la fiert intr-o oala cu 4 l de apa. Zarzavatul se curata si se lasa intreg. Se spumeaza carnea si cand este limpede se adauga legumele intregi. Cand sunt toate fierte se scot si se lasa la racit. Carnea se taie fasii, morcovii se paseaza iar restul nu se pastreaza. Cat se racesc se curata si se drobeste usturoiul iar verdeata se toaca marunt. Intr-un castron incapator se prepara un amestec mai gros din smantana, galbenusuri, faina si otet. Se pun morcovii pasati si carnea la loc in supa, se adauga sare dupa gust si se pune la loc la fiert la foc mic. Se adauga zeama incetul cu incetul in amestecul din smantana si galbenusuri, se toarna tot continutul in ciorba radauteana precum si usturoiul si se inchide focul (sau se mai lasa sa dea cateva clocote - dupa preferinta). Se opreste focul la ciorba radauteana si se adauga verdeata.

Ciorba radauteana cu pui, smantana, usturoi si otet
Ciorba radauteana
Poftă bună !

Pont bebe : Ciorba radauteana gustoasa cu pui, smantana, mujdei de usturoi si otet.

19 ianuarie 2016

Varza cu carne

Varza cu carne

Reteta de la mama mea : varza murata cu carne calita 

Ingrediente :

2 buc de varza acra
carne (macra sau cu os)
ulei
piper
bulion
boia de ardei dulce
2-3 foi de dafin

Preparare :



Reteta de la mama mea : varza murata cu carne calita
Varza cu carne
  Varza murata se lasa la desarat in apa rece circa doua ore. Se incinge cuptorul. Se taie varza in 4 parti, se stoarce in maini iar apoi se taie fideluta fiecare sfert in parte. Se pune putin ulei intr-o cratita incapatoare si cu peretii inalti. Se adauga un rand de varza. Peste primul rand de varza de presara piper boabe sau macinat dupa gus si 2-3 foi de dafin. Se aseaza apoi bucatile de carne si iarasi varza. Ultimul rand trebuie sa fie intotdeauna de varza. Intr-o craticuta medie se pun 3 linguri cu bulion si jumatate de lingurita cu boia de ardei dulce. Se umple cu apa, se amesteca bine si se toarna peste varza. Varza trebuie sa fie acoperita complet cu apa. Se lasa la cuptor circa 4-5 ore timp in cares e amesteca mereu si se adauga apa cand scade. Varza cu carne trebuie sa fie fiarta bine cat sa se topeasca in gura. Se mai lasa putina zeama la varza cu carne si sa prinda pe deasupra o crusta maronie.

Poftă bună !

Pont bebe : Varza cu carne se poate servi cu mamaliguta si ardei iute.

15 ianuarie 2016

Ciorba de vita

Ciorba de vita

O minunata reteta de la mama mea : ciorba de vita 

Ingrediente :

piept de manzat/vita/vitel cu os
3 cepe mari
2 morcovi
2 leg. de radacina de patrunjel
2 leg. de pastarnac
1 telina mare
cartofi
o legatura de patrunjel verde
O minunata reteta de la mama mea : ciorba de vita
Ciorba de vita

Preparare :

  Se pune carnea la fiert intr-o oala umpluta pe jumatate cu apa si se lasa sa clocoteasca bine spumandu-se ori de cate ori este necesar. Cand s-a inmuiat carnea se adauga legumele intregi si se umple oala cu apa lasandu-se cam de 2 degete. Daca mai e nevoie pe parcurs se mai adauga apa. Dupa ce au fiert si legumele si scoate atat carnea cat si zarzavatul si se adauga in ciorba de vita cartofii taiati in felii mai mari si mai groase. Se paseaza morcovii intr-o farfurie cu furculita, se scoate carnea in fasii de pe os si se adauga in oala. Se opreste focul si se adauga in ciorba de vita legatura de patrunjel verde tocat marunt.

Poftă bună !

Pont bebe : Ciorba de vita pentru bebelusi si copii este usor de digerat si delicioasa daca se folosesc legume de sezon proaspete din piata.

06 ianuarie 2016

Ciulama cu pui, ciuperci, smantana si usturoi

Ciulama cu pui, ciuperci, smantana si usturoi

Reteta de ciulama de pui cu ciuperci, smantana si usturoi

Ingrediente :

1 piept de pui mare dezosat si fara piele
1-2 morcovi
o telina
un pastarnac
radacina de patrunjel
o ceapa mare sau 2 medii
optional : ciuperci
2 linguri de ulei
300 grame de smantana
3-4 linguri de faina
sare
optional : usturoi

Preparare :

Reteta de ciulama de pui cu ciuperci, smantana si usturoi
Ciulama cu pui, ciuperci, smantana si usturoi
  Carnea taiata in bucatele se fierbe la temperatura medie, spumand ori de cate ori este nevoie. Cand nu mai face spuma se adauga legumele intregi. Se fierb toate foarte bine. Se scot legumele, se scoate carnea pe o farfurie iar zeama se strecoara.
   Ciupercile se fierb taiate separat.
   Intr-o alta cratita se pune 1 lingura de ulei si 3-4 linguri cu faina si se amesteca compozitia incet la o temperatura joasa. Se adauga incetul cu incetul zeama de la carne si se amesteca cu telul pana devine ca o smantana groasa. Daca este prea subtire se mai adauga faina, daca este prea groasa se mai adauga zeama, iar daca nu mai este zeama se poate pune putina apa. Se condimenteaza cu sare si piper. In compozitia rezultata de ciulama se adauga bucatile de carne, ciupercile, usturoiul pisat si smantana. Ciulamaua cu pui, ciuperci, smantana si usturoi se lasa la foc mic amestecand incontinuu timp de 5 minute. Se opreste focul la ciulamaua cu pui, ciuperci, smantana si usturoi si se pune capacul.
Reteta de ciulama de pui cu ciuperci, smantana si usturoi
Ciulama cu pui, ciuperci, smantana si usturoi

Poftă bună !

Pont bebe : Ciulama cu pui, ciuperci, smantana si usturoi se poate prepara si mai simplu renuntandu-se la unul sau doua ingrediente : ciuperci, smantana sau usturoi.

04 ianuarie 2016

Mancare de castraveti acrii

Mancare de castraveti acrii

Reteta de la mama mea : mancare de castraveti acrii

Ingrediente :

castraveti acrii
carne macra de porc sau de vita
ulei
piper
bulion
boia de ardei dulce
optional : usturoi, marar proaspat sau uscat

Preparare :

Reteta de la mama mea : mancare de castraveti acrii
Mancare de castraveti acrii
  Carnea se taie in bucatele, se clateste bine in apa si se caleste intr-o tigaie innabusit pana iese toata zeama din ea. Intre timp castravetii se tin in apa rece pentru a se mai desara. Apoi castravetii se taie feliute mai groase sau pe lung si apoi gen "baghetele". Intr-o cratita se pune carnea impreuna cu castravetii taiati in putin ulei si se calesc. Se adauga apa si se lasa la fiert la foc mic pana ce s-au inmuiat castravetii iar carnea este facuta. Pe parcurs se mai adauga apa ca sa fie mereu acoperiti cu apa. Optional, pentru aroma, se adauga la fiert cativa catei de usturoi curatati si intregi care se arunca la final. Se adauga o lingura de bulion, putina boia de ardei dulce si piper dupa gust. Se va forma un sos mai gros care se mai lasa putin la clocotit. Optional se bate putina faina si se mai lasa iarasi putin pe foc. Trebuie sa ramana circa doua degete de sos deasupra mancarii de castraveti acrii. Optional se poate adauga in mancarea de castraveti acrii si marar proaspat tocat sau uscat.

Poftă bună !

Pont bebe : Mancarea de castraveti acrii cu carnita se poate servi si bebelusilor. Nu contine ceapa calita, condimente iuti sau alte ingrediente nesanatoase.